Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Facebook και τα μυαλά...στα κάγκελα

Νομίζω πως πλέον όλοι μας γνωρίζουμε τι εστί facebook, οπότε δεν θα αναλωθώ σε εισαγωγικές πληροφορίες επεξηγόντας τι σου παρέχει ή τι σου στερεί, αν πρέπει να έχει λογαριασμό κάποιος ή όχι. Όλα αυτά είναι πλέον τετριμμένα καθώς το κακό έχει προχωρήσει σε ένα νέο επίπεδο, σε ένα νέο πλαίσιο.
Όσο εξελίσσεται το facebook αλλά και οι χρήστες του μέσα από αυτό, ένας νέος καρκίνος δείχνει να αναπτύσσεται που μας κοιμίζει μας παραπλανεί μας δημιουργεί ψεύτικες ανάγκες και καινούργιους εθισμούς. Στην ερώτηση τι είναι το facebook προσωπικά θα το χαρακτήριζα ως το «όποιον των ηλιθίων». Δεν είναι λογικό χωρίς να έχεις καλά καλά ξυπνήσει πρώτο σου μέλημα και σκέψη να είναι να συνδεθείς στο λογαριασμό σου για να δείς πόσα like έχει πιάσει το τραγούδι που ανέβασες την προηγούμενη το βράδυ. Επίσης μου φαίνεται αδιανόητο να προσπαθείς να κανονίσεις με κάποιον φίλο σου να βγείτε για ένα καφέ και να τσεκάρεις το chat μπας και μπεί και αυτός για να κανονίσετε. Δηλαδή εκεί που παλιότερα μας έφταιγαν τα κινητά τηλέφωνα και τα κατηγορούσαμε ως υποκατάστατα εποικοινωνίας βρήκαμε (ή μαλλόν μας βρήκαν) ένα καινούργιο υποκατάστατο πιο εύκολα προσβάσιμο πιο φτηνό, ταυτόχρονα όμως ακόμα λιγότερο διαπροσωπικό. Διότι και το facebook είναι μια μορφή κοινωνίας και όπως σε όλες τις κοινωνίες οι άνθρωποι παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες της. Και λέω παίζουν γιατί όποιος δεν το χει καταλάβει όταν θα βγεί κάτι πιο εντυπωσιακό και ελκυστικό από το facebook όλοι θα παρατήσουν το παλιό και βαρετό -πια παιχνίδι τους και θ ασχοληθούν με καθετί καινούργιο.
Με λίγα λόγια το facebook έχει αναχθεί σε ένα κόσμο, σε μια κοινότητα που όλοι επιθυμούν την αποδοχή ο ένας του άλλου, δίνοντας πολλές φορές μεγαλύτερη σημασία στην φωτογραφία- προφίλ που θα έχουν και αν η συγκεκριμένη φώτο δημιουργεί τις εντυπώσεις που αυτοί επιθυμούν, παρά στο αν είναι πραγματικά ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους, με τον χαρακτήρα τους, με την εμφάνισή τους, με τη συμπεριφορά τους. Κάντε «like» λοιπόν στον εαυτό σας, «request friend» στο γκομενάκι που κάθεται στο απέναντι τραπέζι και καρφώνεστε με τα μάτια και η μόνη πρόταση που σας βγαίνει είναι να την ρωτήσετε αν έχει facebook ή msn, βγείτε έξω και ζήστε τη ζωή σας με ένταση (όχι των ηχείων την πραγματική). Μην τρελένεστε, facebook είναι, θα περάσει...

1 σχόλιο:

Spyros Vlahos είπε...

Δίπλα στα καλά του Internet το κακό είναι ότι μας κάνει να ζούμε εικονικές ζωές.